Wheelchair Access at Visitor Centre

Wheelchair Access at Visitor Centre Stroud

The Cotswold Canals Trust Visitor Centre is now accessible to people with restricted mobility. A UK manufactured, exterior grade, public access, stainless steel tower lift has been fitted to the Centre’s entrance balcony at Wallbridge Lock.

Centre Manager Clive Field explains…

“When the Trust took on the project we always knew we had to provide wheelchair access."

"Like many other buildings in Stroud we needed to adapt to the town’s hillside location – the Centre's entrance doorway is about eight feet off the ground!”

"We took advice from Phil Hughes of the Stroud & District Access Group."

"A full Access Survey identified a £13.5k programme to provide ‘dignified access and ease of use’ to visitors and staff with special needs.”

Other Improvements

The wheelchair lift project also allowed the upgrading of the entrance stairs & balcony and the lock side access.

The project will be completed with the fitting of a hearing loop system in the retail area and a baby changing unit in the disabled toilet.

Funding the Project

The project was entirely funded from outside sources thus avoiding the use of funds required for the canal restoration.

Beta Marine, the Gloucester based Marine Engine specialists, who have long supported the Trust, made a single large donation.

Beta Marine representatives, Lawrance and Karen Talbot are pictured above meeting The Princess Royal at the Centre in February 2012.

The Langtree Trust, a Stroud based charity, also assisted the project.

The other pictures

The middle picture shows John Preece with Lawrance and Karen Talbot.

The bottom picture shows Ben Smart & mother Ginny from Stonehouse on a recent visit to the Centre.

Nadine Preece

A substantial number of donations to the project were received in memory of Nadine Preece. Nadine was a volunteer with mobility issues who had worked at the Heritage Centre Saul for many years and at the Wallbridge Centre since its opening in August 2010. Nadine died in May 2011.

Click on the John Preece picture to view the commemorative plaque installed near the lift.

Centre manager Clive commented…

“We learnt a lot from this project. Nadine taught me how to use a wheelchair while the surveyor pointed out the benefit of proper handrails. We also enjoyed working with local businesses, organisations and our own volunteers."

"Gloucester Street Forge, from Stroud, had some early morning starts in order to enlarge and adjust the access balcony outside opening times."

"Cotswold Canals Trust volunteers completed the ground works and wiring conduits. Then Liftech from Somerset installed the lift on time and without hitch. Finally a CCT volunteer finished the job by applying copious amounts of the Trust’s corporate green paint.” 

Click on the icons below to find out more about the companies involved.